Oppskrift av Bølgen & Moi-gründer Toralf Bølgen.
Boeuf Bourguignon
Ingredients
- 1.2 kg storfekjøtt gjerne høyrygg. Bog og flatbiff går også fint.
- 12 stk sjalottløk eller delikatesseløk
- 3 ss hvetemel
- 4 stk gulrøtter
- 400 gram små sjampinjong
- 300 gram lettsaltet sideflesk eller bacon
- 1 flaske flaske rødvin gjerne en rød burgunder av den saftige, unge og billige typen
- 2 stk laurbærblad
- 1 kvast frisk timian eller en klype tørket
- 5 dl oksekraft
- litt fersk persille til anretning
- raust med smør til steking
- God tid!
Instructions
- Start med å helle et glass rødvin til deg selv. Det er lov å hygge seg litt med matlaging. Sørg for at det er 4-5 dl til gryta.
- Skjær kjøttet i stykker på 3×3 cm. Brun kjøttet godt på alle sider i stekepanne, og strø litt hvetemel på i slutten av prosessen. Det vil jevne gryta di. Kvernet svart pepper og salt ordner du underveis i steikingen.
- Legg godt brunet kjøtt i en romslig kjele, hell på rødvinen. Tilsett timian og laurbærblad. Kok opp og sett ned varmen. Slik skal det stå og putre til kjøttet er mørt.
- Pannesteik terninger av flesk til god bruning. Stek det gjerne over lav varme over lengre tid så fettet slipper godt. Ta flesket ut av panna med hullsleiv.
- Brun renset hel sjalottløk i fleskefettet. Når løken har fått fin farge tar du dem ut med hullsleiv. Hvis du har gjort alt riktig står du nå med en gloheit panne med masse smakfullt fett. Steik hele eller halve sopp i fleskefettet, og all den deilige smaken vil suge seg opp i soppen. Skjær gulrøttene i terninger.
- Når kjøttet er bortimot helt ferdig (ca. 1,5 timer) så tilsetter du alle ingrediensene i gryta og lar det koke den siste halvtimen sammen med kjøttet. Smak deg frem til om gryta trenger korrigering med salt og pepper.
- Du anretter på tallerken med kokte poteter, potetstappe eller ris, med hakket persille over.
- Og du serverer selvfølgelig et glass rød burgunder til. Det finnes mye å velge mellom i de fleste prisklasser, bortsett fra billig. Det er stor ekspertise på Vinmonopolet, og disse vinene kommer i ganske små kvanta og kan bli utsolgt i perioder. Spør om lignende viner.