Foto: Niklas Øymo

Langt fra mettet: Om du vil inn i uteliv- og restaurantbransjen bør det være nå

Skrevet for EIK Servering.

Kokkene og sommelierene er de nye rockestjernene. Og i utelivsbransjen er det nå flust av muligheter for å starte eller videreutvikle karrieren.

Utelivs-, mat- og restaurantkulturen vokser med enorm fart i Norge. Norske kokker vinner internasjonale kokkekonkurranser og -priser, mens restauranter stadig får flere stjerner i kredible matvurderings-publikasjoner. Utelivsaktører blir en stadig viktigere del av kulturformidlingen og norske matprodukter hevder seg i toppen når det kommer til bærekraft – og vinner verdensmesterskap. Fra statlig hold er ambisjonen klar, for 2021 bestemte regjeringen at i 2030 skal vi bli «matnasjonen Norge». 

På TV- og mobilskjermene er det kvinner og menn med en mat- eller vinfaglig bakgrunn som geleider deg gjennom spennende reiser, subkulturer, hvordan du lager ditt livs måltid hjemme eller hvordan julekvelden blir en suksess.

Med økende popularitet og prestisje har det vokst frem mange karrieremuligheter og spennende stillinger.

«Uendelig» med kunnskap

Og det er en bransje med folk fra hele verden. Restaurantgruppen EIK Servering driver over 50 restauranter i Norge og har over 70 nasjonaliteter blant de ansatte. Antallet språk er ikke talt, men det er trolig høyere. En av de i EIK som snakker minst fire-fem språkene av disse er Gabriel Alashloo Ferrando (23), servitør på Katla i Universitetsgata i Oslo.

– I tillegg til norsk og engelsk snakker jeg spansk, samt nokså bra fransk og farsi. Også har jeg lært meg litt nepalsk av mine kolleger. Språk er ikke bare viktig når jeg jobber i service, men også ellers i livet. Man får øvd seg i språk i denne bransjen også, ler han.

Gabriel Alashloo Ferrando sammen med kollega Bashir Omer på Katla. Foto: Niklas Øymo

Av tidligere erfaring har han vært assisterende barsjef på Bjørvika og hovmester på Hasle Gastropub, men valgte å bli servitør på Katla tidlig i 2023. Motivasjonen var kunnskap, for drømmen er å en gang drive sin egen restaurant. For at Alashloo Ferrando skal bli en komplett restaurantør vil han jobbe deg opp fra «bunnen».

– Jeg er veldig ambisiøs. Også elsker jeg denne bransjen. Jeg følte jeg har god erfaring med bardrift og cocktails, men kunne lite om kombinasjonen mat og vin. Nå skjønner jeg mer av hvordan små fat med få ingredienser kan eksplodere på tungen, og hvordan nyansene fra vinen kan fremheve smakene. Planen videre er å ta sommelier-utdanning, kanskje allerede neste år.

Han erkjenner at det kan være perioder du må stå på og ha sene vakter, men påpeker at slik kan det også være i alle andre arbeidsplasser. Det stilles krav til deg som arbeidstaker uansett hvor du jobber.

– Restaurant- og utelivsbransjen er virkelig en uendelig verden av lærdom. Det er så mye kult å erfare, oppleve og spennende utviklingsmuligheter. Jeg vil klatre ganske fort og må holde hodet kaldt, jobbe hardt og kontinuerlig. Men det passer meg som et skudd!

Han legger til:

– Også får du utrolig mange viktige folk i livet ditt.

Fra bartender til daglig leder

Maline Dahlstrøm (26) begynte som bartender på Uvisst ved siden av HR-studiene i 2019. Da bachelorgraden ble ferdig i 2020 ble hun tilbudt stillingen som barsjef og daglig leder. I dag er hun også driftskoordinator på Alf nabolagsbar og Fyrhuset Kuba.

– Jeg har alltid hatt lederambisjoner, men så for meg at jeg skulle drive med noe helt annet. For eksempel flytte hjem til Hamar og drive noe eget der. Jeg så for meg å sitte på et kontor, styre og stelle, men jeg er veldig glad det ikke ble sånn. Nå som vi er en del av et større selskap ser jeg også mange flere muligheter videre. Jeg ser nok for meg en karriere innen utelivsbransjen, jeg er bare 26 år og har veldig god tid, ler hun.

Maline Dahlstrøm ved Uvisst. Foto: Niklas Øymo

Det tok ikke lang tid før hun fikk mye ansvar og måtte være med på å drifte baren gjennom pandemien.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ende opp i utelivsbransjen. Jeg hadde friår og ville ha en jobb ved siden av, men jeg ble værende. Det er variert, enten du er på kontoret klokken åtte om morgenen, til å servere drinker på kvelden. Det er allsidig og jeg elsker å holde på med dette, forteller Dahlstrøm.

– Drivkraften min er at jeg får være med folk, glede gjester og se resultater av arbeidet jeg gjør. Det er ikke pengene som driver meg, selv nå som det har blitt en mye bedre timeslønn, legger hun til.

Bedre lønnsvilkår

TV-serier som «The Bear», filmer som «The Menu» og bøker fra de glade dager fra da personligheter som Anthony Bourdain slavet på kjøkkenet fremstiller en fjern virkelighet. Det å jobbe i norsk utelivsbransje i dag er rake motsetningen, mener Alashloo og Dahlstrøm. Det kastes ikke stekepanner etter de ansatte, men heller utviklingsmuligheter.

– Det er ingen som vifter rundt med kniver på kjøkkenet, det er bare tull. Som alle andre arbeidsplasser stilles det krav til deg som ansatt, for gjestene betaler høye summer for å ha en opplevelse på Katla. Det må man ta på alvor, sier Alashloo Ferrando.

Det skal ikke stikkes under restaurantstol at bransjen har blitt fremstilt som blasert for utfordrende arbeidsmiljø, tariffer og balanse mellom jobb og fritid. Dette kunne ikke vært lengre fra sannheten, ifølge Alashloo Ferrando. De siste ti årene har det blitt tatt flere sjumilssteg når det kommer til lønnsbetingelser og vilkår for kokker, servitører og andre stillinger innen matbransjen.

– Som servitør har jeg en komfortabel økonomi. Også får du tips i tillegg til lønna. Det kan bli mye, særlig om du jobber et sted som prioriterer service fremfor å be om driks. Folk merker om du er genuin og vil tilby en god opplevelse, forteller han.

Mange ledige stillinger

Kristoffer Olsson er rekrutteringssjef i EIK Servering og hevder at restaurantgruppen legger til rette for at deres ansatte skal kunne bygge erfaring og karriere.

– Du kan begynne hos oss i EIK Servering som lærling og bygge karrieren videre i våre restauranter og enheter. Vi har et stort mangfold av steder, fra stjernerestauranter, hyggelige bistroer til underholdningsbarer. Du har muligheten til å jobbe deg videre til på kjøkkenet, som for eksempel kjøkkensjef, eller du kan ta en vei inn i det administrative som daglig leder. Det er helt opp til deg!

Etter pandemien har det oppstått en helt spesiell situasjon i utelivs- og restaurantbransjen. Mange valgte å bytte leide etter lang tid med usikkerhet, samtidig som populariteten og prestisjen har økt. Det har åpnet for et stort behov for dyktige medarbeidere som brenner for kulturen.

– Det har blitt veldig mange spennende stillinger og utviklingsmuligheter innen uteliv og restaurant. Jeg tror man bør slå til nå, akkurat før det virkelig tar av, om du er interessert i mat og drikke.

Her finner du mer om karrieremuligheter i EIK Servering.