Bilær og båtær som tutær… og serverer god mat

«Food truck-festivalen» Tour de Food skal besøke en drøss av norske byer og tettsteder denne våren og sommeren.

Konseptet med en matvogn, eller food truck om du foretrekker anglifisering, er ganske enkel: En portabel restaurant i et kjøretøy. Kjøkken og servering skjer på noen veldig små kvadratmeter, men uten at god smak og råvarekvalitet forringes. Ideen er heller ikke ny, for verdens første food truck var «The Wienermobile». Første rundtur med pølsebilen var i 1936, der det ble servert pølse i brød fra bakluka. Konseptet står fjellstøtt i 2024 også: Enkel presentasjon og en folkelig tilnærming til matkunsten.

Og før du fnyser av konseptet, så er det flere food trucks som har høstet masse skryt av anmeldere og forståsegpåere for deres mobile restauranter.

Samler man en hel haug i en konvoi får man en matfestival, som i dette tilfellet kan forflytte seg sømløst mellom byer og tettsteder. Og akkurat det skjer i år, med oppstart allerede 19. april i Lillestrøm. Videre går ferden til 23 andre festivalplasser over store deler av Øst- og Vestlandet.

Foto: Tour de Food

–  Vi ønsker å spre matglede, la folk oppdage nye smaker, eller kanskje finne igjen en feriefavoritt de ikke har hatt mulighet til å spise på lenge. I år har vi 15 food trucks på veien, så her kan du prøve mye spennende mat, sier Simen Schøien i Tour de Food.

Legger man godviljen til kan du også kalle en food truck for en pop up-restaurant, ikke ulikt hvordan kredible restauranter sender mindre team til for eksempel Øyafestivalen. Lava Oslos Hitchhiker hadde selv en matbil de sendte på festivalturné i flere år. Roy Choi, som regnes som food truck-trendens gudfar, startet sitt restauranteventyr med gourmet-matvogna Kogi og er nå å se i Netflix-serien The Chef Show sammen med Jon Favreau.

Foto: Tour de Food

– Festivalmat fra mindre kjøkken er godt porsjonert etter pris og du kan smake på masse forskjellig. VG og Vink har flere ganger kastet en sekser på festivalmaten eller food trucks. Våre food trucks lover å servere lekker mat med gode smaker, så gjester kan absolutt forvente høy kvalitet og mange spennende smaker. Det morsomste med slike arrangementer er at du kan prøve så mye forskjellig. Har du ikke spist dim sum? Ta et par munnfuller med dine første dumplings. Nysgjerrig på okonomiyaki eller annen japansk mat? Da får du en liten smak fra Japanesse, sier Schøien og fortsetter:

– Tour de Food handler om matglede. Vi ønsker å inspirere folk til å dyrke matinteresse, og forhåpentligvis begynne å kokkelere selv eller benytte seg av lokale restauranter.

Foto: Tour de Food

Tour de Food-sjefen forteller at de vil samarbeider tett med lokale arrangører på festivaldatoene for å gjøre maten til en del av en større opplevelse. 

Avslutningsvis avslutter Schøien med en god, gammeldags salgspitsj:

– Det er alltid god stemning, og muligheter til gode matopplevelser når Tour de Food kommer kjørende.

Destinasjoner og datoer

Her er noen av matbilene som skal ut på turné:

GyroCity – Gyros (overraskende, vi vet) med kvalitetsråvarer. Morsom fakta: «gyros» kommer fra det greske ordet gheereezo, som betyr å vende. Kjøttet snurrer sakte på spyd og bases i sitt eget fett. Visstnok skal Alexander den Store være opprinnelsen på retten, men ikke siter oss på det.

DimSum – Dim sum er et samlebegrep for mindre retter, typisk for kantonesiske eller andre kinesiske og asiatiske kjøkken. Disse spises gjerne til lunsj, noe som gjør at du kan spise mange og små retter. DimSum serverer tibetanske dumplings i ulike varianter.

Bao Buns – Dampa buns er fluffy, seige og litt søte. Fyller du de med litt ulikt fyll blir det ordentlig snadder. 

La Churreria de Manolo – Churros er spansk bakverk med fritert deig. Dippes gjerne i sjokoladesaus, vaniljekrem eller karamellsaus. Det er bare å lukke øynene og glemme å telle kalorier.

Los Tacos – Her serveres en amerikansk tolkning av meksikansk mat, med en ørliten norsk vri. 

Crazy FT / TAMIM – Tamim serverer mat fra midtøsten, enten det er shawarma, tamim kebab, shish tawook eller vegetariske alternativer som falafel og hummus. Også har de cheese steak.

Funky Chicken – Alt som er fritert er godt, kanskje særlig kylling. Her får du forskjellige varianter av sprø kylling. 

Olivnor – Her får du alt du trenger av oliven, fra hvitløksmarinerte til fetafylte. God snacks å ta med seg for å kose seg med på kvelden.

Raclette – Denne sveitsiske mattradisjonen er ulike kombinasjoner av smeltet ost med grønnsaker og kjøtt.