Dette tror stjernerestaurantene om Michelin-guiden 2024

Den 27. mai får, beholder eller mister norske restauranter stjerner i den anerkjente matguiden. Vi har spurt noen restauranter med stjerne-klistremerke i margen om deres tanker rundt utdelingen.

I slutten av mai skal restauranteliten samles i Helsinki for en ny utgave av The Michelin Guide Nordics. I den nordiske utgaven skal den franske organisasjonen plukke ut det de mener er det fremste i restaurantbransjen i Norge, Danmark, Finland, Island og Sverige.

I fjor var det sju restauranter i Norge som fikk sin første stjerne. I år er det også potensielle kandidater som kanskje kan få sin første stjerne, blant annet Xef på Tjuvholmen og Varemottaket i Bjørvika i Oslo.

– Overraskende om Rest ikke får en stjerne

Sebastian Myhre driver Stallen og FYR Bistronomi, der førstnevnte har en stjerne og begge har fått den grønne stjernen for bærekraftig drift. Han skal til Finland for å overvære utdelingssermonien.

– Jeg har fått en invitasjon til Helsinki, og jeg regner med at man ikke blir bedt dit for å være vitne til at man mister stjernen, ler han.

– Samtidig er det første gang vi er i en forsvarsposisjon for å beholde utmerkelsen og vi vet ikke helt hva det innebærer. Jeg er veldig spent, men magefølelsen sier at vi beholder vår ene stjerne, fortsetter Myhre.

Han forteller videre at de ikke har noen umiddelbare ambisjoner om å øke til to stjerner.

– På Stallen har vi noen rammer som ikke passer til det som kreves av en tostjerners restaurant. Det er blant annet noen begrensninger lokalene våre som ikke er etter kriteriene, men jeg vil si – helt ydmykt – at vi trolig hadde klart å få flere stjerner om vi ønsket.

Når det kommer til andre kandidater i den norske restaurantbransjen holder han en knapp på at Rest vil få deres første stjerne. Jimmy Øiens restaurant fikk den grønne stjernen i 2023, samtidig som Myhres to restauranter.

– Rest er et navn som dukker opp like ofte i stjernediskusjonene som det À L’aise gjorde i 2023. De har et godt konsept og Jimmy er utrolig flink. Det ville overraske meg stort om de ikke får noe.

Budsjettvennlige kandidater

Smalhans har hatt «bib gourmand» siden 2015. Dette er en utmerkelse for å servere gode og smaksrike opplevelser til en rimelig pris.

– Vi ser alltid frem til Michelin-seremonien med glede, og vi håper selvfølgelig at vi kan beholde vår omtale i guiden og fortsette å ha vår bib gourmand. Det er en ære å ha vært en del av guiden i så mange år nå, og vi håper de fortsetter å synes vi er verdt det, sier daglig leder Rikard Gunnarsson ved Smalhans.

Når det kommer til stjernekandidater har han et forslag for bærekraftsutmerkelsen.

– Jeg har dessverre ikke så godt grep om hva som skjer på fine dining-scenen i Oslo, men jeg synes Oskar Høve Ørskog (@litenkokk) på Liminal fortjener minst én nominasjon. De vil kanskje få en grønn stjerne i fremtiden. Ellers håper jeg at alle som jobber hardt for å komme i guiden eller allerede er i den får drømmene sine oppfylt. Det ligger mange timer med arbeid bak hver restaurant som ønsker å være på det nivået, så vi ønsker dem lykke til.

Smalhans-gründer Anders «Hipstakokken» Braathen mener at Grotto på St Hanshaugen i Oslo er et godt eksempel på en restaurant som fint kunne fått Bib Gourmand-utmerkelsen.

– Jeg mener guiden bør få øynene opp for flere bib gourmand-steder i Oslo. Mange restauranter i hovedstaden har hevdet seg meget bra i det segmentet de siste årene.

Her er fjorårets liste i Norge:

Oslo:

⭐️ Stallen, Oslo

⭐️ À L’aise, Oslo

⭐️ Mon Oncle, Oslo

⭐️ Sabi Omakase, Oslo

⭐️ Savage, Oslo

⭐️ Statholdergaarden, Oslo

⭐️ Kontrast, Oslo

⭐️ Hot Shop, Oslo

⭐️ Hyde, Oslo

⭐️ ⭐️ ⭐️ Maaemo, Oslo

Stavanger:

⭐️ K2, Stavanger

⭐️ Sabi Omakase, Stavanger

⭐️ ⭐️ Re-Naa, Stavanger

Trondheim:

⭐️ Speilsalen, Trondheim

⭐️ Fagn, Trondheim

⭐️ Credo, Trondheim

Bergen:

⭐️ Bare, Bergen

⭐️ Lysverket, Bergen

⭐️ Under, Lindesnes

Grønn stjerne (restauranter som utmerker seg med bærekraftig drift):

K2, Stavanger

Credo, Trondheim

FYR Bistronomi & Bar, Oslo

Rest, Oslo

Einer, Oslo

Maaemo, Oslo

Bib Gourmand (restauranter med god mat for en god pris):

Smalhans, Oslo

Fagn Bistro, Trondheim

MICHELIN Welcome and Service Award 2023: Mia Kondrup (À L’aise, Oslo)

I tillegg til en stjerne fikk À L’aises Mia Kondrup og hennes team utmerkelsen for imponerende service. Michelin-inspektørene skriver de var «særlig imponert over lidenskapen hos serviceteamet, hvordan de reflekterte Mias entusiasme og at alle jobbet sammen om å forsterke matopplevelsen».

*Stengte restauranter er fjernet fra listen.