Oppskriften er fra Bølgen & Mois oppskrifsarkiv.
En paella blir hva man putter i den, og denne utgaven baserer seg utelukkende på råvarer fra havet – ikke engang en liten kyllingbit har fått slippe til.
I oppslagsverket for oppskrifter skriver forfatteren også om vinparing:
«Vinen må være hvit, tørr og samtidig karakterfull. Den spanske linken gir oss muligheten til å markedsføre de flotte vinene fra Rías Baixas i den nordvestlige delen av landet. Druen albariño brukes her til å lage fruktige, nesten fete, men samtidig knastørre hvitviner. De er helt skreddersydde til denne retten.»
Ingredienser
- 200 g hvit fisk
- 16 stk scampi
- 32 stk ferske blåskjell
- 20 reker
- 12 ferdigkokte ferskvannskreps kan droppes
- 2 løk
- 4 hvitløkfedd
- 2 sjalottløk
- 1 fennikel
- 1 gulrot
- 100 g aromasjampinjong
- 1.5 dl olivenolje
- 400 g calasparraris eller arborioris
- 0.5 g safran
- 8 dl fiskekraft
- 2 dl hvitvin
- 2 ts salt
- 1 ts nykvernet svart pepper
- saft av 1/2 lime
Fremgangsmåte
- Grovhakk løk, hvitløk, sjalottløk, fennikel, gulrot og aromasjampinjong. Fres det i en stor panne med 1 dl olivenolje i 30 sekunder.
- Ha i ris og safran og fres videre i 30 sekunder. Hell i fiskekraften og la det surre videre på svak varme.
- Skjær fisken i biter på 4-5 cm og rens scampiene. Finn fram en ny panne og stek fisk og scampi på middels varme i 2-3 minutter, til fisken er nesten gjennomstekt. Ta alt opp av pannen og la det hvile på et fat.
- Skyll og skrubb blåskjellene godt i kaldt vann. Fjern skjeggtråden. Sjekk at alle skjellene er friske ved å slå dem lett mot hverandre. Skjell som ikke lukker seg må kastes. Ha skjellene i den andre pannen. Hell på 2 dl hvitvin, skru varmen på fullt og damp skjellene i 3-4 minutter til de åpner seg. Hell blåskjellkraften over risen i den store pannen og rør godt inn.
- Smak risen og grønnsakene til med salt, pepper og litt limesaft. Fordel fisk, skjell og skalldyr fint utover risen i den store pannen. Rekene legges rett på uten ytterligere varmebehandling. Hell på resten av olivenoljen og litt limesaft. Varm opp paellaen før servering.